• Meemortel 54, Budel

 • Voor de eigenaar

 • CT-scan

  Soms geeft een röntgenfoto of een ander onderzoek niet voldoende informatie. Hierbij kan een CT-scan uitkomst bieden. Een CT-scan levert zeer gedetailleerde beelden op van de vorm en locatie van organen en weefsels in het lichaam. Het maken van een CT scan is voor de dieren pijnloos.

  CT is de afkorting voor computertomografie. De patiënt schuift door de CT-ring, waarbij röntgenstralen om het lichaam heen draaien. Er worden als het ware plakjes (dwarsdoorsnedes) van het lichaam gemaakt. Deze worden vervolgens samengevoegd om een driedimensionaal beeld van het onderzochte lichaamsdeel weer te geven. Doordat het een snelle techniek betreft, hoeft de patiënt maar een korte anesthesie te krijgen, wat de veiligheid van de patiënt verhoogd.

  Om van bepaalde organen of zachte weefsels een beter beeld te krijgen moet er soms een contrastmiddel worden toegediend.

  Enkele voorbeelden

  Honden die mank lopen of pijn in de rug hebben, waarbij op röntgenfoto's geen oorzaak te vinden is, zijn bij uitstek geschikt om een CT-scan van te maken. Met een CT-scan kan in deze gevallen het wervelkolom en het ruggemergkanaal in detail in beeld worden gebracht, waarbij bijvoorbeeld een compressie (verdrukking) of wellicht een tumor van het ruggemergkanaal zichtbaar wordt.

  Langdurig niezen of met één neushelft ademhalen, waarbij medicatie en gangbare onderzoeken onvoldoende resultaat of duidelijkheid geven.

  Het inventariseren van tumor uitzaaiingen in de longen. Ook de uitgebreidheid van tumoren in de buik, kan met deze methode pijnloos onderzocht worden.

  ct scan

  Doorverwijzing CT-scan

  In sommige gevallen verwijst uw dierenarts u door naar dierenartsenpraktijk De Meemortel voor een CT-scan. In deze gevallen kunt u een verwijsbrief van uw eigen dierenarts meenemen of per email op laten sturen.

  Tenzij hier andere afspraken over worden gemaakt, wordt de patiënt voor eventuele aanvullende onderzoeken en/of behandeling weer naar de eigen dierenarts of specialist verwezen.

  Heeft uw huisdier klachten en vraagt u zich af of een CT-scan de juiste methode is om de oorzaak te vinden, dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen.

  Handig voorafgaand aan het bezoek

  Een CT-scan wordt uitsluitend op afspraak gemaakt. U kunt hiervoor bellen naar 0495 – 495 023, ook voor vragen kunt u dit nummer bellen.

  - In geval van doorverwijzing: verwijsbrief van uw dierenarts meenemen of per email op laten sturen

   Voor een spoedgeval kunt u altijd naar 0495 – 495 023 bellen.