• Meemortel 54, Budel

 • Vaccinaties

 • Dieren kunnen tegen een aantal ziekten gevaccineerd worden.

  Een vaccinatie betekent dat een ziekteverwekker in dode of verzwakte manier wordt toegediend. Het lichaam maakt hierdoor weerstand tegen deze ziekte aan. Als uw dier hierna in contact komt met de echte ziekteverwekker zal de opgebouwde weerstand ervoor zorgen dat het uw dier niet of minder ziek wordt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat uw dier op het moment van vaccineren helemaal gezond is. Wij zullen uw hond of kat voor het vaccineren altijd nakijken en aan u navragen of het een gezonde indruk maakt.

  We vaccineren volgens de laatste wetenschappelijke aanbevelingen wat wil zeggen dat niet voor elke aandoening blindelings jaarlijks word gevaccineerd, maar op maat. 

   

  Hond

  Honden en pups kunnen tegen een aantal ziektes worden geënt, onder andere:

  • Parvovirus
  • Kennelhoest
  • Hondenziekte (canine distemper virus)
  • Virale leverontsteking
  • Ziekte van Weil (leptospirose)
  • Hondsdolheid (rabiës)
  • Ziekte van Lyme

  Om een goede bescherming bij puppy's te bewerkstelligen worden zij op 6, 9 en 12 weken gevaccineerd.

   

  Kat

  Ook katten verdienen bescherming tegen bepaalde ziektes. Deze zijn net iets anders dan bij onze hondenvriend.

  • Kattenziekte (feline panleukopenie virus)
  • Niesziekte
  • Hondsdolheid (rabiës)

   Kittens worden op 9 en 12 weken geënt. De nieuwste inzichten tonen aan, dat met dit vaccinatieschema 2/3 goed beschermd wordt. Dat wil zeggen dat 1/3 van de kittens minder goed of soms zelfs helemaal niet goed gereageerd hebben op de vaccinaties. Dit komt doordat deze kittens veel moederantilichamen hebben opgenomen na de geboorte. Deze moederantilichamen werken de reactie van de vaccinatie tegen, wat dus voor een minder goede bescherming zorgt. Om deze reden wordt geadviseerd om de kittens met 16 weken nogmaals te vaccineren.

  Konijn

  Sinds kort is een nieuw vaccin voor konijnen verkrijgbaar. Omdat deze ent-stof per konijn is verpakt zijn de konijnen-entdagen vervallen. Uw konijnen kunnen voortaan gewoon op de inloopspreekuren of op afspraak worden ge-ent.

  Er zijn twee ziektes, die veel slachtoffers maken bij konijnen, waartegen gevaccineerd kan worden. Beide ziektes kunnen ook worden overgedragen door vliegen en muggen, wat betekent dat uw konijn ook gevaar loopt als het alleen in uw tuin blijft.

  De enting kan vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden.

   

  VHD

   

  Viral Hemorrhagic Disease is een virusziekte met een heel snel dodelijk verloop. Binnen enkele uren kan een geïnfecteerd konijn al dood zijn. U vindt dan vaak een dood konijntje, zonder dat u iets had gemerkt. Soms duurt het iets langer, maar ook als het konijn nog ziek gevonden wordt, kan er niets meer voor het diertje gedaan worden. Het virus wordt overgebracht door contact met zieke konijnen, besmet gras en vliegen of muggen.


  Myxomatosis

   

  Ook myxomatosis is een virusziekte. De verschijnselen zijn gezwollen slijmvliezen van de mond, ogen en geslachtsorganen. Vaak plakken de ogen helemaal dicht. Door pijn en ellende wil het dier meestal niet meer eten. Hoewel een enkel konijn overleeft, gaan de meeste ondanks goede zorgen na veel pijn toch dood. Het is vaak beter het dier uit zijn lijden te verlossen. De ziekte kan worden overgedragen door direct contact met besmette konijnen en bijtende insecten zoals muggen.