• Meemortel 54, Budel

 • PennHip

 • PennHIP - The University of Pennsylvania Hip Improvement Program

   De PennHIP methode ( PennHIP - The University of Pennsylvania Hip Improvement Program ) is een door de universiteit van Pennsylvenia, op wetenschappelijke manier ontwikkelde, methode om op een andere manier heupfoto's te maken. In tegenstelling tot met normale foto's is het met deze methode mogelijk om ook de maximale speling in een heupgewricht in beeld te brengen.

  Binnen onze praktijk hebben zowel Jan Kooken als Paul Bosmans het certificaat behaald om deze opnames te mogen insturen.Op een normale heupfoto is veel te zien van de bouw van de heupkoppen en -kommen. Arthrose en slechte aansluiting zijn goed in beeld te brengen. Normale foto's laten echter nauwelijks zien hoe los de heupgewrichten in werkelijkheid zijn. Een hond kan er op de foto perfect uitzien terwijl bij toepassen van de Ortolani-greep (zie uitleg bij onder heupdysplasie) blijkt dat er toch veel speling in het gewricht zit. Andersom komt het ook voor dat de gewrichten op de foto maar matig zijn terwijl ze bij voelen wel goed vast zitten. Deze laatste hond heeft door de mindere speling in het gewricht veel minder risico op problemen door HD als een hond met mooie foto's maar een losse aansluiting. Omdat de PennHIP methode wel de speling in het gewricht in beeld brengt, geeft dit een veel eerlijkere beoordeling.

  In de PennHIP onderzoeken is gebleken dat de erfelijksheidsfactor voor HD veel hoger ligt als altijd werd gedacht. Pups kunnen al vanaf een leeftijd van 4 maanden op deze manier betrouwbaar worden beoordeeld. Voor meer informatie zie ook www.pennhip.org.

  Manier van röntgenen met Penn HIP

   

  Omdat voor het maken van goede foto's een volledige spierontspanning noodzakelijk is, worden de foto's onder narcose gemaakt. Er worden voor de PennHIP 3 foto's gemaakt. Eerst een normale heupfoto. Daarna een zogenaamde compressieopname, wat betekent dat bij deze opname de heupkoppen in de kommen worden gedrukt. Bit brengt in beeld hoe goed het gewricht anatomisch past. En als laatste een distractieopname. Hierbij wordt met behulp van een frame, de distractor, tussen de dijbenen de heupkoppen maximaal uit het gewricht geduwd. Het frame heeft een rubberen omhulsel wat op de foto door indrukking laat zien of er voldoende kracht is gebruikt. Bij onvoldoende indrukking van het omhulsel wordt de foto afgekeurd. Als er aan de andere kant teveel kracht is gebruikt, zullen er in het gewricht luchtbellen zichtbaar worden, ook zo'n foto wordt afgekeurd. Dit beide zorgt ervoor dat er altijd een standaard hoeveelheid kracht wordt toegepast zodat elke dierenarts voor een bepaalde hond dezelfde uitslag krijgt.

  goede heupenLosse heupen

  Een vergelijkbare compressieopname. Een distractieopname met een hoge Distractie Index, deze heupkoppen kunnen veel verder uit het gewricht. Zie het verschil met de foto hierboven.

   

  De foto's worden voor beoordeling opgestuurd naar de universiteit van Pennsylvenia. Er wordt een Distractie Index gemeten in een waarde tussen 0 en 1. Waarbij 0 betekent geen speling en 1 maximale speling, waarbij de heupkop dus helemaal buiten de kom ligt.

  Op het beoordelingsformulier krijgt u de Distractie Index van de linker en rechter heup. Hiernaast wordt beschreven wat het gemiddelde voor het ras van uw hond is, en hoe uw hond ten opzichte van het ras staat.

  Een mogelijke beoordeling kan bijvoorbeeld zijn: uw hond hoort bij de 30 % beste van het ras. Het opsturen naar Pennsylvenia is verplicht en geeft garantie op een onafhankelijke eerlijke beoordeling.

   

  Voor welke honden is PennHIP aan te raden

   

  PennHIP heeft vooral waarde voor honden waar mee gefokt gaat worden. Immers deze honden vormen de basis van een ras. Aangezien PennHIP een beoordeling geeft die veel meer zegt over de erfelijke aanleg is het ons inziens voor fokhonden, zeker voor rassen waarbij HD regelmatig voorkomt, zeer aan te raden deze te laten röntgenen met de PennHIP-methode.

  Voor het beoordelen van een (toekomstige) werkhond is het niet nodig om deze met PennHIP te laten röntgenen. De normale heupfoto, in combinatie met voelen naar de speling, geeft voldoende informatie om een inschatting te maken of de hond risico loopt op verschijnselen van HD.