• Meemortel 54, Budel

 • Operaties

 • In onze praktijk in Budel kunt u bij ons terecht voor de meest voorkomende operaties. Onze patiënten worden tijdens de narcose goed in de gaten gehouden met behulp van moderne bewakingsapparatuur om de operatie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

  Voorbeelden van operaties die wij uitvoeren zijn:

  • Castraties bij de mannelijke en vrouwelijke huisdieren
  • Bulten verwijderen
  • Operaties aan de inwendige organen (blaas, milt, darmen, etc)

  Daarnaast voeren wij ook een aantal orthopedische operaties uit. Klik hier voor meer informatie.

  Castratie van de hond

   

  Teef

   

  Vaak wordt gezegd dat een teef wordt gesteriliseerd. Steriliseren betekent echter onvruchtbaar maken zonder iets weg te halen en dit is niet wat er gebeurd bij de teef. Het goede woord is castratie omdat bij het opereren van een teef altijd de eierstokken en meestal de baarmoeder worden weggehaald.

  Een teefje wat niet wordt gecastreerd zal 1-2 keer per jaar loops worden. De loopsheid en het risico op een ongewenste dekking kan al reden zijn om een teef te laten castreren. De achterliggende hormonencyclus heeft echter ook een aantal nadelen.

  operatiekamer2

   

  Melkkliertumoren
  Elke loopsheid die de teef meemaakt zorgt voor een groter risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren op oudere leeftijd. Als de teef 3-4 keer loops is geweest is het risico even groot als bij de ongecastreerde teef. Dit is een belangrijke reden om de teef jong te castreren.

   

  Operaties om deze tumoren weg te halen zijn ingrijpend en kunnen erg pijnlijk zijn. Bovendien is het over het algemeen een oudere hond wat ook een groter narcose risico met zich mee brengt.

   

  Baarmoederontsteking
  Veel teefjes ontwikkelen op oudere leeftijd na een loopsheid een baarmoederontsteking. De baarmoeder vult zich met pus en moet operatief verwijderd worden. Ook dit betekent een operatie bij een zieke, wat oudere hond met bijbehorende risico's.

   

  Schijnzwanger
  Sommige teefjes worden na de loopsheid een periode schijnzwanger. Ze vertonen nestelgedrag, slepen soms speeltjes hun mand in en kunnen melk gaan geven. In principe is het een natuurlijke reactie op de hormonencyclus. Evt. kan de teef een nestje grootbrengen zoals in de natuur ook andere hondjes behalve de moeder de pups kunnen voeden. Het gedrag kan echter in huis wel erg vervelend zijn.

   

  Suikerziekte
  Een niet gecastreerde teef heeft een hoger risico op het krijgen van suikerziekte.

   

  Ons standpunt is dat het voor elke teef waar niet mee gefokt zal worden, zeer aan te raden is deze op een leeftijd van 6-7 maanden te laten castreren. Als het teefje al loops is geweest is het beste moment om te opereren minimaal 2 tot 3 maanden na de loopsheid.

   

  Naast de voordelen kan casteren ook een aantal bij-effecten hebben. Om u een volledig beeld te geven willen we ze wel even noemen, echter ons inziens wegen de voordelen vele malen op tegen de evt nadelen.

   

  • Omdat de stofwisseling verandert heeft de gecastreerde teef eerder de neiging wat dikker te worden. De energiebehoeft kan wel een kwart lager liggen als bij de niet-gecastreerde teef. Dit kunt u zelf in de hand houden door minder energie, dus minder voer te geven.
  • Een ouder gecastreerd teefje kan een enkele keer wat urine-incontinentie gaan vertonen. Dit kan vervelend zijn, maar is goed op te vangen met medicijnen.
  • Het gedrag kan iets veranderen. Meestal worden ze iets rustiger, een dominante teef zou echter nog iets dominanter kunnen worden.
  • Een enkele (vooral langharige) hond kan een iets stuggere vacht krijgen.

  Castratie van de reu

   

  Reu

  Er zijn verschillende redenen om een reu te laten casteren.

   

  Onvruchtbaar maken
  In de aanwezigheid van ongecastreerde teefjes kan het wenselijk zijn om een reu te castreren.

   

  Gedrag
  Over het algemeen is gedrag de belangrijkste reden om een reu te laten castreren. Als gevolg van hormonen kunnen reuen hindelijk gedrag gaan vertonen. Niet in het minste het proberen te dekken van schoenen, benen of kinderen.
  De meeste reuen worden na casteren rustiger, minder dominant en hebben minder de neiging om weg te lopen om loopse teefjes te zoeken. Er is echter geen garantie dat bepaald gedrag verdwijnt.

   

  Voorhuidontsteking
  Intacte reuen hebben in meer of mindere mate een voorhuidontsteking. Het wordt vervelend als de hond overal in huis druppels achterlaat of continu aan het likken is. Hoewel spoelvloeistof en antibiotica tijdelijk een oplossing kunnen zijn is het meestal niet afdoende en kan de reu beter gecastreerd worden.

   

  Prostaatproblemen
  Een oudere reu die moeite krijgt met plassen of poepen, kan een vergrote prostaat hebben. Bij goedaardige aandoeningen van de prostaat zal deze na castratie door het wegvallen van de hormomen slinken.

  Ook voor reuen geldt dat ze na castratie de neiging hebben dikker te worden. Dit heeft u zelf in de hand door de voeding aan te passen na castratie.