• Meemortel 54, Budel

 • Konijn

 • Sinds kort is een nieuw vaccin voor konijnen verkrijgbaar. Omdat deze ent-stof per konijn is verpakt zijn de konijnen-entdagen vervallen. Uw konijnen kunnen voortaan gewoon op de inloopspreekuren of op afspraak worden ge-ent.

  Er zijn twee ziektes, die veel slachtoffers maken bij konijnen, waartegen gevaccineerd kan worden. Beide ziektes kunnen ook worden overgedragen door vliegen en muggen, wat betekent dat uw konijn ook gevaar loopt als het alleen in uw tuin blijft.

  De enting kan vanaf een leeftijd van 5 weken gegeven worden.

   

   

  VHD

   

  Viral Hemorrhagic Disease is een virusziekte met een heel snel dodelijk verloop. Binnen enkele uren kan een geïnfecteerd konijn al dood zijn. U vindt dan vaak een dood konijntje, zonder dat u iets had gemerkt. Soms duurt het iets langer, maar ook als het konijn nog ziek gevonden wordt, kan er niets meer voor het diertje gedaan worden. Het virus wordt overgebracht door contact met zieke konijnen, besmet gras en vliegen of muggen.


  Myxomatosis

   

  Ook myxomatosis is een virusziekte. De verschijnselen zijn gezwollen slijmvliezen van de mond, ogen en geslachtsorganen. Vaak plakken de ogen helemaal dicht. Door pijn en ellende wil het dier meestal niet meer eten. Hoewel een enkel konijn overleeft, gaan de meeste ondanks goede zorgen na veel pijn toch dood. Het is vaak beter het dier uit zijn lijden te verlossen. De ziekte kan worden overgedragen door direct contact met besmette konijnen en bijtende insecten zoals muggen.