• Meemortel 54, Budel

 • Keuring sporthond

 • Röntgenkeuring voor honden, sporthonden en politiehonden

  Deze röntgenkeuring is bedoeld voor de sporthond of politiehond, maar ook voor een jonge hond, waar een inschatting van de waarde voor de fok van is gewenst, is deze op deze manier röntgenen zeer geschikt.

   

  De honden dienen nuchter aangeboden te worden. Alvorens de narcose toe te dienen checken we het hart en de ogen. De narcose wordt intraveneus (in een bloedvat) toegediend en duurt ongeveer een half uur, dit is genoeg tijd om ons onderzoek af te werken. De reden van de narcose is naast het beperken van stress ook het mogelijk maken van een goede positionering, waardoor de foto beter te beoordelen is. Nog een groot voordeel is dat je nu ook de Ortolani-test (zie hieronder) kunt uitvoeren waarmee je een indicatie krijgt van de aansluiting, los van hetgeen je op de foto ziet.

   

  Een volledige keuring houdt in dat er foto's worden gemaakt van de heupen, de rug en de ellebogen samen met de Ortolani-test.

   

  Onze prijzen zijn zeer concurrerend en de foto's worden gemaakt met een digitaal röntgenapparaat. Het is ook mogelijk de foto's op CD-rom mee te krijgen.

   

  Ortolani test

   

  De ortolani-test is genoemd naar Mario Ortolani, een Italiaanse kinderarts en hoogleraar die deze methode heeft bedacht.

   

  Het komt er op neer dat je bij een hond onder narcose kunt beoordelen hoe strak de heupkop in de heupkom zit. Met gebogen knie probeer je de heupkop uit de kom te tillen. Bij honden met “losse”heupen til je zo de kop op de rand van de kom en voel je hem er terug in schieten en dit geeft dan een typische “klikbeweging”. Het spreekt voor zich dat honden met losse gewrichten eerder kans hebben om problemen te ontwikkelen dan andere. De moraal van dit verhaal is dat honden op jonge leeftijd met een mooie foto en losse heupen waarschijnlijk eerder last gaan krijgen dan honden met een iets mindere foto, maar strakke heupen.