• Meemortel 54, Budel

 • Een bult ontdekt! Wat nu?

 • Bij onze huisdieren kunnen op alle leeftijden bulten ontdekt worden. Sommige zijn onschuldig, zoals de meeste vetbulten of een kleine ontstekingsbult. Andere bulten zijn minder onschuldig en daar wil je zo snel mogelijk van af. Vroeger werd vaak het advies gegeven de bult in de gaten te houden en als het groter werd, de bult dan te laten verwijderen. Tegenwoordig zijn we van dit advies afgestapt. Sommige bulten groeien namelijk heel langzaam, terwijl het geen onschuldige bulten zijn.

  Het advies voor bulten luidt: cytologie! Cytologie is een techniek, waarmee met een dunne naald een aantal cellen uit de bult worden gezogen. Deze cellen worden gekleurd en vervolgens onder de microscoop bekeken. Deze techniek kan meestal bij een wakker dier uit worden gevoerd, en vaak heb je dezelfde dag nog antwoord om wat voor bult het gaat. Op basis van de uitslag is er voor elk individuele bult een passend advies.

  Voorbeeld

  Mastocytoom, een mastocytoom is een tumor uitgaande van mestcellen. Mestcellen spelen een rol in het afweersysteem. Een mastocytoom kan variëren van grootte en kan zacht tot hard aanvoelen. Dit maakt ze heel makkelijk te verwarren met vetbulten. Ook de groeisnelheid is enorm variabel, van enkele weken tot vele jaren.

  Met cytologie zijn de mestcellen goed te herkennen. Het advies voor behandeling is chirurgisch ruim verwijderen. Mastocytomen hebben een verschillende gradering, van goed- tot kwaadaardig. Deze gradering kan alleen op basis van een histopathologisch biopt gemaakt worden, wat betekent dat de bult in zijn geheel bekeken wordt. Ook wordt dan bepaald of de bult volledig verwijderd is. Afhankelijk van de gradering kan verder onderzoek naar eventuele uitzaaiingen of zelfs vervolgbehandelingen noodzakelijk zijn.

  Als uw hond een keer een mastocytoom heeft gehad, dan moet u uw hond in de gaten houden. Honden met een mastocytoom hebben vaak een hogere kans om in hun leven nog een mastocytoom te krijgen.