• Meemortel 54, Budel

  • Echo

  • Echo is een hele goede manier om organen te onderzoeken en in beeld te brengen en te beoordelen. Echo maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven. Deze golven zijn zo hoog dat wij het met ons gehoor niet kunnen waarnemen. Het terugkaatsen van deze geluidsgolven wordt door een echoapparaat omgezet in een tweedimensionaal beeld.

    Een echo maken is voor een dier niet pijnlijk  en het dier hoeft niet onder narcose. Om een echobeeld goed te kunnen beoordelen moet het dier in rugligging op een kussen op de tafel liggen en moet z'n buik geschoren worden. De meeste dieren ondergaan dit rustig, zelfs al kost het soms wat tijd om een goede beoordeling te maken.

    Voor een echo op dracht mag de hond of kat gewoon staan en hoeft ze niet geschoren te worden. Vanaf een drachtlengte van 28 dagen kunnen de pups of kittens gezien worden.Echobeelden zijn niet voldoende betrouwbaar om het exact aantal pups te tellen,je kan natuurlijk wel inschatten of je een normale nestgrootte kan verwachten of niet.Indien je echt van te voren het exacte aantal pups wenst te weten kunnen we vanaf 50 dagen drachtlengte met één röntgenopname de pups tellen.