• Meemortel 54, Budel

 • Arthrose

 • Wat is arthrose?

  Een gewricht is opgebouwd uit twee of meer botdelen die bedekt zijn met gewrichtskraakbeen om de botten soepel over elkaar te laten bewegen. Het gewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel. De vloeistof die door dit kapsel wordt geproduceerd smeert het gewricht en levert tegelijkertijd voedingsstoffen aan het gewricht.

  Arthrose is een vorm van slijtage van een gewricht, waarbij de volgende processen optreden:

  • Afslijting van het gewrichtskraakbeen, waardoor bot over bot gaat schuren tijdens beweging van het gewricht, hetgeen pijn veroorzaakt.
  • Steriele ontsteking van het gewricht met een onregelmatige verdikking van het gewrichtskapsel en een toename van de hoeveelheid gewrichtsvloeistof, resulterend in een overvuld gewricht.
  • Extra botvorming, die meestal ontstaat op de plaatsen waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht. Het gewricht raakt hierdoor verbreed en wordt steeds meer beperkt in zijn bewegingsvrijheid, het gewricht wordt stijver.

  Symptomen

  Startkreupelheid is een van de meest karakteristieke termen die de kreupelheid van een dier met arthrose beschrijft. Het houdt in dat het dier na een periode van rust, zoals slapen, bij het vervolgens weer gaan lopen kreupelheid vertoont. Bij honden gaat het uit de mand komen stijf en traag en als goed op wordt gelet kan een dergelijk beeld ook bij katten worden gezien. Zodra het dier na enige beweging wat ‘warm is gedraaid’ vermindert de kreupelheid.

  Andere klachten die kunnen opvallen zijn:

  -          Niet meer graag in en uit de auto willen springen of op de bank

  -          Moeilijker de trap oplopen

  -          Meer last na een lange wandeling of actieve dag

  Bij katten is het in vergelijking met honden lastiger om symptomen van arthrose te ontdekken, aangezien zij niet meerdere malen per dag met een eigenaar wandelen. Heeft een kat last van een of meerdere gewrichten, dan zal de kat zelf het bewegingspatroon aanpassen, hetgeen de meeste eigenaren niet op zal vallen. Meestal begint het met subtiele veranderingen: vaker en langer in het mandje of op de vensterbank liggen (dit is niet normaal voor een oudere kat, zoals veel mensen denken!), niet meer in één keer op de vensterbank springen, maar dit via de bank doen, niet meer op het aanrecht springen (wat vaak onterecht wordt geïnterpreteerd als het eindelijk reageren op de opvoeding), minder spelen, minder lang buiten zijn, niet meer thuiskomen met een gevangen prooi etc.

  Diagnostiek

  Uw verhaal over de ontstaanswijze van de kreupelheid en de symptomen en daarnaast een uitgebreid lichamelijk onderzoek zijn belangrijke eerste stappen voor het stellen van de diagnose. Het is noodzakelijk dat andere oorzaken voor kreupelheid worden uitgesloten, dat eventuele onderliggende oorzaken van de arthrose worden aangetoond of uitgesloten en dat de mate van arthrose wordt vastgesteld. Alleen op die manier kan een optimale therapie worden ingezet en een zo juist mogelijke prognose worden gegeven. Hiervoor is het vaak nodig en belangrijk dat er röntgenfoto’s van het gewricht / de gewrichten van uw dier worden genomen. Om goede röntgenfoto’s te kunnen maken, is het juist positioneren van het gewricht belangrijk. Aangezien het gewricht pijnlijk is, is het in sommige gevallen het meest verstandig om deze foto’s onder lichte narcose te maken, zodat uw dier geen pijn ondervindt.

  Therapie

  Arthrose zal helaas nooit meer verdwijnen, maar het proces kan wel aanzienlijk worden geremd en de klachten drastisch worden verminderd. De aanpak van arthrose is meerledig en het verschilt per dier wat het beste regime is, maatwerk dus. Daarnaast kan het nodig zijn de therapie in de loop der tijd aan te passen. De oorzaak van de arthrose, de ernst van de symptomen, de leeftijd van uw dier en uiteraard ook uw financiële middelen moeten worden meegewogen bij het kiezen van een therapie. Een therapie kan bestaan uit:

  • Ontstekingsremmers/pijnstillers
  • Aangepast bewegingsregime
  • Overgewicht verminderen/voorkomen, wij kunnen met u hiervoor een dieetplan maken.
  • Kraakbeensupplementen
  • Soms operatie, in enkele gevallen kan een gewrichtsprothese uitkomst bieden.

  Laser

  Naast de gewone middelen om arthrose te behandelen bieden wij als extra service lasertherapie aan. Een laserbundel draagt een bepaalde hoeveelheid energie met zich mee. Door deze energie toe te passen in het aangedane gewricht, heeft het op meerdere manieren een positieve bijdrage bij de behandeling van arthrose. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat de kraakbeenaanmaak positief wordt bevorderd. Ook wordt het ontstekingsproces geremd en wordt de afvoer van ontstekingsvloeistof gestimuleerd.

  Prognose

  Eenmaal opgetreden arthrose zal helaas altijd blijven bestaan. Onbehandeld zullen de klachten in ernst toenemen. Door middel van de juiste therapie kan het proces van arthrose echter aanzienlijk worden vertraagd, zo niet tot een halt worden geroepen. Samen met u gaan we in overleg wat de juiste plan van aanpak is voor uw huisdier om een zo prettig en pijnvrij mogelijk leven te geven.